21-09-05

Porsche Cayenne Hybrid aangekondigd

Na Toyota en Honda lijken steeds meer merken interesse te tonen in de hybride technologie. En nu lijkt ook Porsche niet langer te kunnen ontsnappen aan deze innovatie.

Voorlopig zou er enkel een hybride motor in de Cayenne terechtkomen en zouden de "sportieve" modellen aan de elektromotor ontsnappen. Toch hoeft dit zelfs voor de Cayenne geen nadeel te zijn. Porsche belooft zelfs dat de door elektromotoren aangedreven Cayenne even sportief zal zijn als de andere varianten. En dit hoeft zeker geen leugen te zijn, zoals we al eerder zagen bij de Lexus RX 400h. Die zuinigheid, een lage uitstoot, fiscale voordelen, kracht en snelheid perfect weet te combineren. Zo levert de RX beter prestaties (ongeveer 1s sneller op de kilometer uit stilstand), verbruikt hij ongeveer 4 liter/100km minder, en stoot hij slechts 192 g/km koolstofdioxide uit tegenover meer dan 300 voor zijn naaste concurrenten. Daarbij komt nog eens het voordeel dat een elektromotor zijn koppel onmiddelijk van bij de laagste toeren vrijgeeft, een toch wel belangrijk voordeel voor een SUV. Dit zorgt ervoor dat het koppel gigantisch is (gelijk aan dat van een potente diesel maar dan zonder de uitstoot en verbruik) en de hernemingen navenant. Een bijkomend voordeel is dat de overheid een deel van de aankoopprijs terugbetaald (tot 4000€) en dat de pk's die de elektromotor levert niet meegeteld worden bij de verkeersbelasting of de belasting op inverkeersstelling. Zo moet men voor de RX 400h "slechts" betalen voor de 211 pk's die zijn V6 produceert en krijgt men de 61 pk's van de elektromotor er "gratis" bovenop.
De Hybrid Cayenne zal flink wat onderdelen gemeen hebben met de Audi Q7 Hybrid die nu als concept staat te blinken op het autosalon van Frankfurt. Maar de hybride-Porsche zal pas tegen 2010 gelanceerd worden, waarschijnlijk met de komst van een nieuwe Cayenne.

Een hybride Cayenne zou de verkopen zowel in Europa als in Amerika terug een flinke boost kunnen geven. En zou zelfs, integenstelling tot wat meeste mensen denken, kunnen zorgen voor een nog sportievere SUV. Maar spijtig genoeg zal het nog wel enkele jaren wachten geblazen zijn. De groene jongens zullen alvast voor schut staan, want nu hoeft zelfs een sportieve SUV niet langer politiek incorrect te zijn...

13:40 Gepost door Godspeed | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.